[...] się reakcja na negatywne bodźce emocjonalne. W wielu obszarach mózgu. Obie grupy miały podobne profile mikrobioty kałowej, markery stanu zapalnego w surowicy oraz poziomy neurotrofin i neuroprzekaźników, jednak w grupie otrzymującej probiotyk spadło znacząco stężenie metyloamin (związków toksycznych dla wątroby). W 10. tygodniu [...]
[...] przede wszystkim osób starszych oraz tych, które mieszkają na szerokościach geograficznych, które nie są specjalnie nasłonecznione. U osób otyłych jednym z powodów niższego poziomu witaminy D jest gorsza wchłanialność w przewodzie pokarmowym, jak i mniejsza synteza tej witaminy w skórze. Widzę tutaj jeszcze jedną zależność, bardziej natury [...]
Nadal wiele osób boi się sztucznych słodzików, ale większość z tego, co można o nich usłyszeć i przeczytać to mity. Artykuł ten pomoże Ci oddzielić fakty od fikcji i poznać prawdę dotyczącą słodzików. Wyciągnijmy racjonalne wnioski, patrząc na to, co mówią na ten temat badania naukowe. Podsumowując W oparciu o wyniki wielu badań można [...]
[...] brak nadwyżki Nasz Czytelnik przedstawia jeszcze drogę pośrednią, która zakłada w wybrane dni naddatek kaloryczny (5 dni pracy/nauki) i dwa z redukcją spożywanych kalorii do poziomu poniżej zapotrzebowania. Możemy powiedzieć, że jest to pewnego rodzaju rekompozycją. O powodzeniu takiej strategii, w przypadku budowania mięśni, będzie można [...]
[...] te nie potwierdzają hipotezy, że ponadfizjologiczne stężenia testosteronu prowadzą do wzrostu agresji lub zaburzeń nastroju. Zamiast tego, po raz pierwszy wykazano wysoki poziom negatywnego afektu doświadczanego przez pacjentów z hipogonadyzmem. U tych mężczyzn terapia testosteronem może dosłownie i w przenośni „ratować życie”. Referencje: S M [...]
[...] z tym, że białko działa antykatabolicznie, zabezpieczając nie tylko tkankę mięśniową, pod względem ilości aminokwasów potrzebnych do utrzymania bilansu azotowego na dodatnim poziomie, ale i zabezpiecza tkankę mięśniową pod kątem energetycznym, pomimo tego, że proces pozyskiwania energii z białka jest mało wydajny. Produkty typu WPH, czyli białka [...]
Liczba osób z otyłością wzrasta, a wszelkie próby mające na celu spowolnienie tego wzrostu jak dotąd nie są szczególnie skuteczne. Promowanie zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej, ograniczanie cukru i żywności przetworzonej w diecie, spożywanie większej ilości warzyw i owoców i wiele innych zaleceń zdaje się wlatywać jednym uchem, a [...]
Są sytuacje, że zapotrzebowanie energetyczne mamy większe, niż jesteśmy w stanie, przyjąć z pożywienia. Niekiedy trudność mogą mieć osoby, stosujące dietę wegetariańską czy wegańską, ale nie tylko. Z pomocą przychodzą produkty, które pozwalają na wzbogacenie diety o dodatkowe kalorie w małej porcji. Podsumowanie Olej MCT to suplement wart uwagi, [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
Kreatyna jest jednym z najbardziej znanych i przebadanych suplementów świata, swoją popularnością dorównuje, jeżeli nie przewyższa, nawet odżywce białkowej. Jednak czym właściwie jest kreatyna i jaki jej rodzaj jest dla nas odpowiedni? Chlorowodorek kreatyny Jest to jedna z najlepiej rozpuszczalnych form kreatyny, co więcej, jest bardzo mocno [...]
[...] ze względu na właściwości wpływające na rozszerzenie oskrzeli. Efedryna działa również silnie termogenicznie, wspomaga znacznie efekt redukcji tkanki tłuszczowej, przyczyniając się do osiągnięcia niskiego poziomu BF. Dawki początkowe wynoszą około 25mg, stopniowo zwiększając ilość w razie wzrostu tolerancji, aż do około 100mg dziennie.
Kolejnym, dość ciekawym suplementem, o którym w ostatnich latach dość głośno jest na rynku, jest Green Coffee, czyli Zielona Kawa. Popularna jest ona szczególnie wśród grupy ludzi będących na redukcji, chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. Wprowadzenie takiego suplementu może okazać się bardzo pomocne, dlatego warto się mu przyjrzeć bliżej. [...]
Wsparcie stymulacyjne w świecie sportu jest czasem koniecznością, aby przeprowadzić skuteczny trening, pomimo braku chęci, sił czy po prostu motywacji. Wykorzystanie tego typu suplementów niesie za sobą pewne korzyści, które można wykorzystać, aby poprawić sportowe osiągi czy wesprzeć organizm podczas deficytu kalorycznego tak, aby skutecznie [...]
[...] na układ dokrewny, wspomagając funkcjonowanie hormonów, ukierunkowanych na wzrost muskulatury. Zadba o to, aby stosunek testosteronu do kortyzolu był korzystniejszy, jak i poziom miostatyny (odpowiedzialnej za ograniczenie funkcji wzrostu mięśni) mniejszy. Podsumowanie Wybór suplementacji, jak i wsparcia żywieniowego ukierunkowanego na wzrost [...]
Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]
Picie alkoholu w pewnych kręgach kulturowych jest jednym z elementów codziennego dnia (lampka wina do obiadu), czy też rytuałów zakończenia tygodnia pracy, gdzie w piątek spotykamy się ze znajomymi, aby nieco odstresować się po tygodniu obowiązków. 1 miesiąc po odstawieniu alkoholu Po tym okresie rosną możliwości filtracyjne wątroby, która [...]
Niewielkie ilości snu, spora ilość stresu, czy duże obciążenia fizyczne i psychiczne towarzyszą nam przez sporą część naszego życia. Ma to miejsce zarówno w pracy, domu, czy na treningach. Czynnikiem zwiększającym je mogą być również błędy dietetyczne i treningowe. Podsumowanie Ekstrakt z różeńca górskiego bez wątpienia jest rośliną, na którą [...]
[...] Jeśli należysz do tych, co zarywają noce, spróbuj kłaść się nieco wcześniej. Lepsza regeneracja to lepsze warunki do chudnięcia. Pamiętaj, że osoby z niedoborem snu często mają wyższy poziom greliny. Jest to hormon, który nasz organizm uwalnia w celu pobudzenia apetytu. Możesz zatem odczuwać większy głód. Powodzenia! Aktualizacja 7 grudnia 2022.
[...] na czczo i po posiłku u pacjentów z cukrzycą typu 2. W wielkim skrócie mechanizm wygląda następująco: Nadmiar cukrów prostych, węglowodanów z innych źródeł => podwyższony poziom glukozy we krwi => skok poziomu insuliny => zwiększone odkładanie tłuszczu w adipocytach (komórkach przechowujących tłuszcz) oraz wokół narządów wewnętrznych [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]